– En viktig del av vår historie er blitt fortiet

Laila Lanes er født og oppvokst på Furuflaten i Lyngen, men har vært bosatt i Tromsø siden 1987. Her jobber hun som journalist i NRK.

For noen år siden begynte hun med slektsforskning, og ettersom mange kvenske forfedre dukket opp, våknet også interessen for den kvenske forhistorien.

Lanes mener at dette er en del av historien man ikke har snakket noe særlig om. For å skaffe seg kunnskap, begynte hun å lese seg opp på den kvenske historien, ikke minst rundt Lyngenfjorden, senere har hun også begynt å studere kvensk på UiT – Norges arktiske universitet.

Hun har etter egne ord «forstått at en viktig del av vår historie er blitt fortiet», og til tross for at mange historikere og spesielt interesserte kjenner til dette, syns hun nå det er på tide å få dette fram for folk flest.

Lanes bruker fritiden til arbeid med manus og research til en potensiell bok om kvensk bosetting rundt Lyngenfjorden, men det er ennå uvisst når- og om dette blir realisert. Hun har tidligere gitt ut boken Skynd deg å elske. For ytterliger informasjon, se www.lailalanes.no.

 

Turneplan:

Mandag 6. juni fra kl. 12.00: Eidebakken skole, Lyngen (skolearrangement)

Mandag 6. juni fra kl. 18.00: Lyngen folkebibliotek, Lyngen

Tirsdag 7. juni fra kl. 18.00: Nordkalottsenteret, Storfjord

Onsdag 8. juni fra kl. 18.00: Birtavarre samfunnshus, Kåfjord

Lørdag 11. juni ca. kl. 11.30: Halti, Nordreisa