Ruijas konkylier – bestillingsverk til Paaskiviikko 2021

For aller første gang i festivalens historie har Paaskiviikko gleden av å presentere et bestillingsverk. Publikum kan se fram til et varmt og poetisk møte med kvenske salmer og folkemusikk formidlet gjennom musikk og visuelle uttrykk. Det er Mellemspell AS v/Kristin Mellem som står bak produksjonen. Sammen med et håndplukket lag av musikere og kunstnere har hun jobbet fram produksjonen, som gjennom fortelling, musikk og bilder fordyper seg i kvenenes situasjon, både i fortid og nåtid.

– Det er utrolig viktig at det kan utvikles kvenske kunstproduksjoner av høy kvalitet, og vi retter en stor takk til kulturrådet som ga Paaskiviikko denne muligheten, sier festivalprodusent Tove Raappana Reibo.

Flere kjente navn
Ruijas konkylier er et tverrkunstnerisk samarbeid. Publikum inviteres til å glede seg over den rike kvenske kulturarven gjennom tradisjonssalmer, kjærlighetssanger, fortelling og visuelle uttrykk. – Vi har stor respekt for materialet, men ønsker samtidig å løfte salmer og folketoner inn i vår egen tid ved å ta i bruk vår tids kunstneriske muligheter, sier Kristin Mellem. Denne gangen har hun invitert Bjørn Andor Drage til å komponere musikk som vever sammen tradisjonsmelodier og fortelling. Det er blitt et vakkert og underfullt lydlandskap som vi gleder oss til å dele med publikum. De to musikerne har fått med seg Annimari Pelli, som vil bidra med blant annet trø-orgel og sang.

– Den kvenske sangtradisjonen og konteksten rundt er grunnmuren i vår fortelling. Vi ønsker å vekke tanker om verdier og tilhørighet. Som kunstnerne ønsker vi å belyse både opplevelser av kontinuitet og brudd, som jo er det spennet den kvenske kulturen befinner seg i etter mer enn hundre år med fornorskning, sier Mellem.

Det visuelle vil være en viktig del av uttrykket. Dette kunstnerteamet består av Kristin Nicolaysen (filmskaper), Åsne Kummeneje Mellem (visuell kunst) og Tor-Björn Gustavsen (visuell scenografi). Regissør er Bente Reibo. Ruijas konkylier er på mange måter ei videreføring av forestillinga Kaffekopp og salmebok som hadde premiere på Riddu Riddu og Paaskiviikko i 2011. – Det er et spennende materiale der mystikk, poesi, spenst og lidenskap er flettet tett sammen. Det er utrolig flott at fler og fler er i ferd med å oppdage dette, sier Mellem.

Urpremiere i juni
Fredag 11. juni og lørdag 12. juni byr Paaskiviikko 2021 på urpremiere av «Ruijas konkylier» på henholdsvis Senter for nordlige folk i Kåfjord og Halti kulturscene i Nordreisa.

– Dette gleder vi oss til, og vi har veldig stor tro på at møtet mellom skapende kunstnere fra ulike felt vil gi spennende synergier, men også tankevekkende og minnerike opplevelser for publikum, sier Tove Raappana Reibo.

Produksjonen er støttet av Kulturrådet, Fritt ord, Kommunal og moderniseringsdepartementet og Troms og Finnmark fylkeskommune.


Covid-19:
Arrangementene følger gjeldende retningslinjer om smittevern. Vi minner også om at Regjeringen oppfordrer til «forsiktighet og planlegging av deltakelse på arrangementet slik at man i størst mulig grad unngår smittespredning mellom steder».

Programi/Program:
 denne lenken finner du program for Paaskiviikko 2021

Paaskiviikko 2021 er støttet av: