Ny barnebok med tekst på kvensk og norsk

Hanne Jorunn Woldstad og Tove Raappana Reibo med to av originalbildene i boka. Kuva/Foto: Arne Hauge/Ruijan Kaiku

Den 15. mars 2021, dagen før Kvenfolkets dag, slapp Halti kvenkultursenter IKS den helt ferske barneboka «Varis ja harakka/Kråka og sjura» ut for salg. Utgivelsen, som er kvenkultursenterets aller første bokutgivelse, skjer med støtte fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. En egen boklansering er utsatt på ubestemt tid.

ISBN 978-82-691-3801-6

«Varis ja harakka» er basert på et kvensk folkeeventyr som Johan Beronka nedtegnet i 1922. Det handler blant annet om vennskap, men historien tar også for seg det alvoret som finnes i dyreverden og naturen, og at livet ikke alltid er en dans på roser…

Teksten er skrevet på kvensk, med norsk paralleltekst. Kvensk tekst og oversettelse er bearbeidet og tilpasset av Tove Raappana Reibo (red.). Boken er illustrert av Hanne Jorunn Woldstad og inneholder 11 vakre bilder som gir liv til historien, og ikke minst assosiasjoner til naturens mange fargevariasjoner og det landskapet som finnes i Ruija.

Boken vil kunne egne seg for barn fra barnehagealder til og med småskolen, men kan også fungere bra for både barn og voksne ellers, og for de som holder på å lære seg kvensk eller ønsker å tilegne seg mer av språket.

Boken har en utsalgspris på kr 200,- og kan kjøpes i butikken på Halti (Storslett) eller bestilles fra kvenkultursenterets nettbutikk.

Woldstad har bevisst brukt det vakre, nordnorske lyset til å framheve hovedmotivene i tegningene, som framstår fargesterkt og troverdig. Dyreadferden er tatt på kornet, den bevitner en illustratør med innsikt i naturen.

Arne Hauge, Ruijan Kaiku