Mun kultani – mitt gull

Brødrene Erkki og Vilhelm var født i Tornedalen rundt 1830, men ble skilt da de var små. Erkki ble sendt til Ruija for å få et bedre liv, mens lillebror Vilhelm ble værende hos moren. På dødsleiet ber moren den yngste broren hjelpe henne å finne Erkki – som viser seg å være vokst opp i Reisadalen.

Riksantikvaren har foreslått Reisadalen som et kulturhistorisk landskap av nasjonal interesse, med utgangspunkt i kvensk historie og tradisjon, og på bakgrunn av dette har Halti kvenkultursenter fått støtte fra Riksantikvaren med flere til utvikling av Kyläpeli. Målsettingen er å utvikle et årlig kvensk friluftsspel som skal revitalisere kvensk immateriell kulturarv; språk, musikk og håndverk, gjennom samarbeid mellom kunnskapsformidlere, kunstnere og reiselivsbedrifter. Den kvenske teatertruppen ITU (etablert i 2012) er kunstnerisk ansvarlig for selve forestillingen. De har som mål å skape en estetisk vakker opplevelse som bidrar til refleksjon og stolthet over egen historie.

Kyläpeli starter på Halti kulturscene med en historisk innføring, deretter blir publikum transportert i busser – med stopp underveis – til Ovi Raishiin i Saraelv. På bussen og på stoppstedene får publikum oppleve kvensk kultur og språk, og vil inviteres til å leve seg inn i den tiden spelet har sitt utspring. Etter forestillingen blir det salg av mat og drikke på Ovi Raishiin, før musikerne spiller opp til gammeldans (18 års aldergrense) i høstmørket.

Torsdag 21. september kl. 17:00 Generalprøve kr 300,- Bussretur kl. 21:00
Fredag 22. september kl. 17:00 Forestilling kr 490,-
Gammeldans kr 160,-
Bussretur kl. 21:00
Bussretur kl. 24:00
Lørdag 23. september kl. 17:00 Forestilling kr 490,-
Gammeldans kr 160,-
Bussretur kl. 21:00
Bussretur kl. 24:00

Kjøp billetter her!

Manus: Lise Brekmoe, Ørjan Steinsvik, Inger Birkelund.

Musikk: Øystein Fredriksen, Daniel Wikslund, Tove Reibo

Regi og instruksjon: Kristine Myhre Tunheim og Lina Killingdalen

Skuespillere og sangere i alle aldre: ITU Kvensk Teater Trupp, Spelkoret og KvääniÄänii

Musikere: Kristin Mellem, Erling Fredriksson, Nikolai Äystö Lindholm og Jonas Strandgård

Samarbeidsparter: Halti kvenkultursenter, ITU Kvensk Teater Trupp, Halti nasjonalparksenter, Halti næringshage/Forskningsdagene.