Lajla og Kristin lager videodokumentar om kvenene!

I dag hadde Halti kvenkultursenter IKS besøk av Reisa Montessoriskole – Lajla, Kristin og lærer Monica. De holder på med en videodokumentar om kvenene. Videodokumentaren skal meldes på til KveenIdol sammen med flere prosjekter skolen jobber med innen kunst og dans.

I videokommentaren skal de videre intervjue fem på gata, spørre dem hva de tror en kven er, intervjue flere voksne og dramatisere til videoen. De har henta inspirasjon til videokommentaren fra filmen «Det tause folkets stille død».

Ellers har de opplevd at det har vært vanskelig å finne bilder av kvener og kvensk musikk. De har brukt biblioteket og prøvd å søke på nett.

– Hvorfor vil dokker være med på KveenIdol?

– Fordi vi som skole syns det e viktig at vi lærer om kvenene siden vi bor i en kommune som fokuserer på det kvenske. Reisa montessorriskole var med i KveenIdol i fjor, da fikk de andre plass for kunst og tredje plass for dans, sier lærer Monica.

– Vi vant 3000 kroner! forteller Lajla.» -Vi melder oss på UKM og KveenIdol, og så ofte vi kan på det som er av kultur. Det syns eg e veldig bra, og at vi lære både om det samiske, kvenske og norske», sier Kristin.

Skolen har nå en musikk, dans, drama uke hvor de jobber med prosjekter om kvensk. – I morra skal vi besøke kvernhuset i Hyssingjord sammen med Alf Bråstad. Da får vi lære mer», sier Monica. Det er tydelig at de unge gleder seg, og det gjør vi også!

Men de er ikke alene om å forbedre seg til Kveenidol. Også fjorårets vinner Maria Seppälä fra Kåfjord er klart til årets konkurranse. Hun forteller til avisa Framtid i Nord at hun også i år går for førsteplass! Les intervjuet med Maria her: Maria Seppälä

På bildet blir Maria intervjuet etter fjorårets seier i klassen for sang- og musikk.

Ditt bidrag til Kveenidol 2012 kan være en sang, et annet musikalsk innslag – eller det kan være et bilde, en kortfilm/video, et dramainnslag eller en dans. Det viktigste er at innslaget inneholder et element av kvensk kultur, at det gjenspeiler kvensk språk, historie eller kultur.
Bedømming blir gjort av en fagjury.
Det kåres vinnere i to klasser:

  • Kveenidol (sang og musikkinnslag)
  • Kveenidol Åpen klasse (bilde, film, drama og dans)

Det er forsatt tid for å melde seg på. Påmeldingsfristen er 1.juni. Bli med, dette blir GØY!!!