Kvenske salmer til hele Norge

KvääniÄänii. Kuva/Foto: Liisa Koivulehto/Ruijan Kaiku

Deltakerne i KvääniÄänii representerte alle aldersgrupper og hadde deltakere fra Nordreisa, Kåfjord, Storford, Tromsø og Vadsø med seg, da de med Ishavskatedralen, Tromsøbrua og Tromsøysundet i ryggen presenterte seks kvenske salmer, sunget på kvensk, for hele landet på riksdekkende TV.

De vakre tonene fra salmene «Armon lapset, kaikki täälä», «Siis nouse, Henkeni taivhaasseen», «Ko tieni aivan ahđas oon», «Jeesuksen veljet ja sisaret», «Mieleheni muistuu koto ihana» og «Pois, pois jo kuuluu kuttumus» vil i tur og orden sette sitt preg på TV-skjermene i det ganske land i disse dager (se sendeskjema). Disse salmene er seks av de totalt 240 debutsalmene i den nye salmeboka, som kom i 2013 og inneholder totalt 899 salmer.

Det kvenske folket og det kvenske språket har på lik linje med salmetradisjonene blitt godt synliggjort gjennom denne deltakelsen, noe man ikke er altfor bortskjemt med.

Vekket følelser

Under oppvarmingen til den første innspillingen sang KvääniÄänii «Armon lapset, kaikki täälä» med flere tilskuere tilstede. En kvinne greide ikke å holde tårene tilbake da Reidun Mellem hadde avsluttet sitt 3. solovers. Vedkommende sa at det var noe som virkelig traff henne.

Også i etterkant har kommentarer på sosiale medier gitt uttrykk for at flere satt med tårer i øynene etter å ha hørt de kvenske salmene.