– Kvenene åt, de også!

Forskningsdagene 2015 går av stabelen på landsbasis i perioden 16.-27. september og årets overordnede tema er mat.

I Nord-Troms har Halti Næringshage et program i perioden 21.-24. september med arrangementer spredt over flere kommuner, og i denne perioden vil Halti Kvenkultursenter ha en miniutstilling i foajeen på Halti, med utgangspunkt i matheftet «Kainun reseptii – Kvenske matoppskrifter» som er utgitt av Kainun institutti – Kvensk institutt.

Halti Kvenkultursenter har gitt utstillingen tittelen «Typisk kvensk mat» og laget hashtagen #typiskkvenskmat på instagram og facebook. – I et et flerkulturelt område som Nord-Troms kan vi ikke si at maten er utelukkende kvensk, men «typisk kvensk» er ikke feil, sier daglig leder på Halti Kvenkultursenter, Pål Vegard Eriksen.

– Det har vært altfor lite fokus på den maten kvenene laget, det blir knapt nevnt noen steder, nesten som om de aldri åt noen ting. Kvenene åt, de også!

– Vi håper folk som lager mat som lages eller har vært laget i de kvenske hjem rundt om, vil forevige dette og bruke hashtagen vår – også når forskningsdagene er over. Slik kan vi sammen synliggjøre at også kvenene måtte ha mat og bevisstgjøre hvilke type mat som tradisjonelt har blitt laget, sier Eriksen.

På de nye nettsidene til Halti finnes program for de forskjellige arrangementene som finner sted i Nord-Troms.