Kaffekopp og salmebok

Nord-Hålogaland bispedømme med kulturkontakt Kristin Mellem i spissen jobber denne vinteren et skjørt og viktig kunstnerisk prosjekt. Et verk som skal blåse liv i de læstadianske salmene og bygge bro mellom 3-stammersmøte, samisk, kvensk og norsk.

Verket skal ha urpremiere på festivalene Paaskiviikko/Baaskiuka og Riddu Riđđu i sommer. Ideen bak prosjektet er å ta frem igjen de vakre salmetonene fra den læstadianske tradisjonen. Gjennom visuelle virkemidler og elektroniske toner skal salmene få en moderne fortellermåte, samtidig som sjelen og kraften i tradisjonen skal bevares.

Prosjektet er et samarbeid med Nord-Hålogaland bispedømme og festivalene Baaski og Riddu Riđđu. Kristin Mellem er initiativtaker og med seg har hun et stjernespekket lag med musikere og lysteknikere. Herborg Rundberg vil sammen med Mellem utgjøre prosjektets musikalske ankerfeste. Med seg har de Aleksander Kostopoulos (perkusjon), Torbjørn Ingvaldsen (elektronisk lyddesign), og Tor Ditlevsen (visuell lyskunst) Prosjektelder og forteller er Inger Johanne Birkelund.

”Salmene skal behandles med forsiktighet og den største respekt” sier kunstner Kristin Mellem. «Fortellingen vår er inderlig og lavmælt. Salmene er så sterke i seg selv at de ikke trenger å rockes opp. Likevel velger vi å bygge et lansdskap av moderne lys- og lyddesign rundt historien. Vi håper på denne måten å kunne formidle kulturenes sterke og livsnære åndelighet». Vi tror at ”Kaffekopp og salmebok” vil ha et uttrykk som mange mennesker i den kvenske og kystsamiske befolkningen vil kjenne seg igjen i. I vår region har det samiske, kvenske og norske levd side om side, og det er derfor viktig at noen bygger broer og løfter fram det naturlige samspillet mellom kulturene.

Riddu Riđđu og Paskiviikko/Baaskiuka er begge veldig stolte av å være med på dette prosjektet. Forestillingen passer perfekt inn i begge festivalenes profiler og verdigrunnlag som kultur og identitetbærere i Nord-Troms for det sjøsamiske og kvenske. Tekst: Ragnhild Dalheim Eriksen 24.03 2011Foto: Gunnar Mellem