Holder foredrag om kvener og ishavet

Kjell-G. Kjær har studert historie ved Universitetet i Tromsø og er forfatter av en rekke artikler i årbøker og i «Polar Record» som utgis av Universitetet i Cambridge. Tema i artiklene har vært Ishavet, skip, arktiske ekspedisjoner og fangst.

I dag er Kjær pensjonist med en lang yrkespraksis fra gassbransjen, der han har arbeidet blant annet i Norsk Hydro, senere i Yara Industrials (nå Yara Praxair) med ansvar for medisinsk oksygen, opplæring av personell og gass-sikkerhet.

Tre av fire ishavsskippere var førstegenerasjon kvener i Norge

I 2012 ga Kjær ut boka Tragedien i Svenskhuset sammen med Ulf Aasebø. I 2016 kom boka Ishavsfarerne 1859 – 1909. Her dokumenterer han blant annet en omfattende kvensk andel i «norsk» ishavsflåte i seilskutetiden, og det framkommer at hele tre av fire ishavsskippere var første generasjon kvener i Norge.

Onsdag 7. juni kl. 18:00 holder Kjær, som opprinnelig er skjervøyværing, foredraget Kvener og Ishavet 1859-1909 på Skjervøy kulturhus. Foredraget er en del av programmet til Paaskiviikko 2017, og er et samarbeid mellom Skjervøy folkebibliotek og Halti kvenkultursenter IKS.

Velkommen! Tervettulemaa!

 

Kilde: Orkana, Ruijan Kaiku
Foto: Vigdis Rath


Paaskiviikko 2017 er støttet av

kulturraadet_logo.pngtfk_logo.jpg