Festivalkunstnere på Paaskiviikko

Anne Grethe Loua

Anne Grethe Loua er født i Kirkenes i Sør Varanger. Hun bodde i Pasvik til hun var 4 år, der bodde også hennes bestemor fra Kittälä. Videre flyttet de til Masjon i Tana «en kvenbygd må jeg vel si, det ble alltid pratet finsk/ kvensk når det kom folk på besøk. Det var også folk som giftet seg med finlendere på den tiden. De voksne ville ikke at vi skulle snakke annet enn norsk, de hadde dårlig erfaring med å selv begynne på skolen å ikke kunne snakke norsk. Kvenkulturen fikk vi altså inn med morsmelka», forteller Loua.

Som voksen har Loua drevet med tegning, keramikk, foto  og tekstilforming.  Hun forteller videre; «Ved milleniumskiftet kom jeg over noen fotografer og en bok av Samuli Paulaharju. Det rørte en streng i meg, og jeg begynte og tegne og male » kvener i gamledager»»

Et utvalg av disse bildene vil hun ta med til Nordreisa.

 

 

 

Laila Lanes

Laila Lanes er fra Lyngen. Hun forteller;

«Jeg har trådt min barnesko i Furuflaten i Lyngen med det flerkulturelle som et usynlig bakteppe for hele min oppvekst. Først i godt voksen alvor ble jeg for alvor nysgjerrige på dette og siste års slektsforskning har bragt fram adskillige kvenske aner fra Tornedalen.

Siden skoledagene har jeg likt tegning, men det var først i godt voksen alder jeg for alvor begynte med akvarellmaling. De siste 12-13 årene har jeg gått på en del kurs, og etter hvert hatt noen utstillinger.

Jeg lar meg særlig inspirere av den nordnorske naturen og fjellene, lyset ikke minst i overgangen etter mørketid, kontrastene i været og i lyset som hele tiden oppstår. Den måte vårt folk har klamret seg fast og slått seg til ro i denne mektige naturen imponerer meg og gjør meg stolt og det preger en del av bildene.»

Vi gleder oss til å se Lanes`bilder under Paaskiviikko!

 

 

 

Eva Jørgensen

Eva Jørgensen er fra Kåfjord. En kreativ kunstner som tegner og maler i forskjellige teknikker. I 2005 fikk hu Kåfjords kommunes kulturpris fordi hun «har beriket Kåfjord gjennom sin jobb og entusiasme som lærer ved kulturskolen. Men hun har vist et engasjement som går milevis utover det stillingen tilsier, og lagt ned en betydelig innsats i dette feltet.

Hennes hovedfelt er tegning og maling i mange forskjellige teknikker. Eva er dessuten et kulturmenneske som er engasjert i det som berører kulturaktivitet i Kåfjord og omkringliggende kommuner. Hun har vært medorganisator og deltaker ved mange forskjellige kulturelle aktiviteter i kommunen og også i andre nabokommuner. Hun har sett det som en av sine oppgaver å ta vare på den lokale kulturarven og stoltheten av å kjenne den.»