CD- plater i salg!

Nå kan CD- platene kjøpes for 150,- på Manndalen husflidslag, Bokhandelen på Storslett, Kronebutikken i Sørkjosen, Bokhuset Libris i Tromsø eller direkte fra oss på Halti kvenkultursenter IKS. Vi kan også sende plater per post. Flere utsalgssteder kommer etterhvert.

Det er svært få kvenske CD- utgivelser, og ingen tidligere fra Troms. For oss er dette derfor en milepæl i historien.
CD- plata ”Muisto” av Kvensk sanggruppe
I 2009 startet Halti kvenkultursenter IKS med faste kvenske språkkafeer, der folk med mer eller mindre språkkompetanse møtes om lag månedlig for å holde språkkunnskapene ved like, og for å lære mer.
I 2011 uttrykte deltakere på språkkafeer et ønske om også å møtes for å synge kvenske og finske sanger som har blitt sunget i regionen, og vi startet opp Kvensk sanggruppe. Sanggruppe har også møttes om lag månedlig for å synge sammen. Sangene er slike som har blitt mye brukt i Nord- Troms, men som var i ferd med å forsvinne. Sang er en fantastisk måte også for å lære språk, og vi bruker tid på å oversette sanger og øve på uttale.
Kvensk sanggruppe synger både salmer og sanger. Noen er diktet i Nord-Troms, og andre er finske eller fra Tornedalen. Felles er at de er mye brukt hos oss. Bjørnar Seppola og Terje Aho ga i 1995 ut boka ”Ruijan laulukirja”, og Matti Yli Tepsa ”Maastamuuttajien laulu” i 2008 med finske og kvenske sanger fra regionen. I tillegg gjorde daglig leder en undersøkelse av sangtradisjonen i Kåfjord i 2008. Disse kildene er viktige for oss når vi velger ut sanger som vi ønsker å synge i sanggruppa, samt at ønsker fra sanggruppa tas høyde for.
Medlemmene i sanggruppa er fra flere Nord-Troms kommuner.
Til Cd-plata ”Muisto” (minne) har vi valgt ut 11 sanger.
Emma er en finsk tradisjonssang,
Armon lapset, Nådens barn, er kanskje den mest kjente salmen vi har. Opprinnelig en julesalme, tekst ved Juho Rankinen.
Matalan torpan balladi er en tradisjonssang fra Finland.
Akseli ja Hilda er en skillingsvise. I 1960 gjorde Tromsø museum opptak av Agnes Eriksen i Nordreisa der hun synger denne sangen. Opptaket av første vers er med i sangen på Muisto.
Mamman oma Matti er en barnesang, særlig kjent fra Storfjord.
Mustalainen er en tradisjonssang som opprinnelig skal være fra Ungarn, og meget kjent i Nord-Troms.
Herra Jeesus verellänsä er en kjent salme, særlig i Kåfjord. Tekst av Pekka Lappalainen, musikk Heikki Räikänen.
Aatamin laulu er skrevet i Nordreisa.
Jeesuksen veljet ja sisaret er en salme, særlig kjent i Kåfjord. Tekst av Juho Rankinen, tradisjonell melodi.
Tuoll`on mun kultani er en tradisjonssang som er også er oversatt til flere språk.
Hyvän illan er en kjærlighetsvise fra Erkheikki, som i dag er svært kjær for kvenene i Nord-Troms. Eskild Johansen har skrevet et vers på norsk som vi synger på ”Muisto”.
CD- plata Toivo av barn og unge i Nord-Troms
Under Paaskiviikko 2012 deltok barn og unge i alle kommuner med innsalg fra scenene i Nord-Troms. Inspirert av dette, inviterte vi unge som hadde sangbidrag med på to dagers workshop og CD-innspilling på Sappen leirskole høsten 2012. Resultatet er CD-plata Toivo (håp).
Jenter fra Skjervøy sang Älä itkelele og Hämä hämähäkki, to tradisjonelle barnesanger.
Barn og unge fra Kåfjord sang tradisjonssangen Kuule, kuule, og Pang! med kvensk refreng oversatt av Pirjo Paavalniemi.
Karoline Karlsen fra Storfjord sang En nukkua saata pois suviyöta, Du skal ikke sove bort sumarnatta, oversatt av Pirjo Paavalniemi.
Barn og unge fra Nordreisa sang tradisjonssangen Paaski se souteli.
Gustav Reibo sang hans vinnersang fra Kveenidol 2009 Kvenske plasser i Nordreisa.
Maria Seppälä synger vinnersangen fra Kveenidol 2011 Lähde pois, og vinnersangen fra 2012 Unelma, begge med egenkomponert tekst og musikk.
I tillegg til egen bidrag fra de unge, sang de også fellessanger og regler, som Hararakka istui aian päälä, Karhuu nukkuu, Yytike tyytike, Peukalon pukki, Karamelli og Hevonen oon hest.
Vi takker de unge for innsatsen, og håper på å se de og andre på kommende års Baaski-scener og i Kveenidol.
Musikere på Cd-platene er Jan Johansson og Erling Fredriksson fra Pajala.
På salmene spiller også Peter Vang på trøorgel.
Halti kvenkultursenter IKS er svært stolte over å presentere sangtradisjonen fra Nord-Troms med disse to platene. De gir både minner og håp!