Har brukt sommeren til nettverksbygging

Kipparin festivaali Pyssyjovessa

Kipparifestivalen er en kvenfestival som ble arrangert for første gang i 2008 i Børselv/Pyssyjoki. Fra 2011-2014 hadde festivalen en hvileperiode, men i år ble den altså arrangert for 2. året på rad. I nydelig sommervær og med mange besøkende holdt Halti Kvenkultursenter stand med informasjonsbrosjyrer og salgsprodukter.

Her kan du se glimt fra Kipparifestivalen.

«På tvers av landegrensene»

Sommeren 2014 knyttet vi kontakt med organisasjonen Meän Kulttuurikehto/Vår Kulturvagga, som arrangerte en flerspråklig familieleir på Seskarö der språkene kvensk, meänkieli og finsk stod sentralt. Kommunal- og moderniseringsdepartementet støttet vårt ønske om en egen språkleir i Nord-Troms med midler til prosjektet «På tvers av landegrensene», en leir som ble vellykket gjennomført i mars 2015. Daniel Särkijärvi fra Meän Kulttuurikehto og Tove Reibo fra Halti Kvenkultursenter hadde språklige opplegg for barn fra Tornedalen og Nord-Norge.

Denne sommeren deltok vi på ny leir i Seskarö, der vi hadde flere språklige opplegg for de om lag 50 påmeldte. Vi ser nå på mulighetene for å arrangere en ny leir i Nord-Troms vinteren 2016.

Hør Meänraatios innslag fra årets sommerleir her.

 

Flåtekalaset i Tjautjasjaur

På Paaskiviikko 2015 kunne publikum oppleve bandet Tuli Palo og forestillingen «Tanken full av längtan» i Nordreisa/Raisi. Den svenske riksspillemannen Daniel Wikslund spiller en sentral rolle i begge. Hjemme i vesle Tjautjasjaur utenfor Gällivare, står Wikslund i spissen for den unike kulturfestivalen Flottkalaset | Raft Party, som i år ble arrangert for 7. gang. Med invitasjon i hånd tok vi turen til «Här slutar allmän väg»-stedet «mellan odlingsgräns och tundra» for å oppleve den lille øyfestivalen og hente inspirasjon til framtidens Paaskiviikko.

Her er en smakebit fra Flottkalaset 2013: