Årets Paaskimatka blir annerledes

Nytt av året er at den kvenske språkturneen Paaskimatka arrangeres i tilknytning til Kvenfolkets dag.

I år vil de lokale bibliotekene i Nord-Troms reise rundt til alle 5.-klasser i tidsrommet 8. – 16. mars. De vil presentere en digital utgave av Paaskimatka, laget med støtte fra Troms og Finnmark fylkesbibliotek og Nasjonalbiblioteket. Bibliotekene kontakter den enkelte skole for å avtale tid og sted.

Elevene får et lite språkkurs bygget opp rundt hilsefraser og enkle ord. De lærer enkle sanger på kvensk, og får prøve seg som rytmeorkester. Ordene elevene har lært settes sammen til et nytt refreng i en sang.

I Paaskimatka digital får elevene se Tove Raappana Reibo, språkarbeider fra Halti kvenkultursenter og Nikolai Äystö Lindholm, sanger, musiker og språkarbeider i Gällivare, samt fire flotte elever fra 4. og 5. klasse (2020): Mary, Carmen, Rose og Birgit.

 

 

Om Paaskimatka

Paaskimatka er en årlig kvensk språkturné som arrangeres av Halti kvenkultursenter IKS, Bibliotek- og kulturbussen og biblioteksamarbeidet i Nord-Troms. Halti kvenkultursenter har ansvar for det faglige opplegget, og biblioteksamarbeidet har ansvar for kontakt med skolene og tilrettelegging av arena.

Tilbudet har gått til alle 5.-klasser i regionen i tilknytning til Paaskiviikko hvert år siden 2013. I år har vi flyttet turneen slik at den foregår i tilknytning til Kvenfolkets dag 16. mars.

Paaskiviikko (kvenske kulturdager i Nord-Troms) arrangeres av Halti kvenkultursenter. Paaskiviikkos hovedfokus er den ukelange festivalen som arrangeres hvert år i juni, og språkturneen er en del av festivalens årshjul. Paaskiviikko er støttet av Troms og Finnmark fylkeskommune og Kulturrådet.

 

Kontaktinformasjon:

Wenche Ratama, Biblioteksamarbeidet i Nord-Troms
wenche.ratama[a]skjervoy.kommune.no

+47 777 75 595 / +47 930 18 388

 

Tove Raappana Reibo, Halti kvenkultursenter

trr[a]kvenkultur.no

+47 913 40 920

 

Arne Steinnes, Bibliotek- og kulturbussen

arne.steinnes[a]kafjord.kommune.no

+47 777 19 385 / +47 470 47 788