Årets festivalkunstnere

TRESKJÆRER OG KUNSTHÅNDVERKER

Arthur H. Johansen er født i 1946 – og bor på Strønstad i Vesterålen, hvor han arbeider med relieff og skulpturer i tre.

Verksted/atelieret ligger ved sjøen på nordsiden av Austvågøya, med ruvende lofotfjell i bakgrunnen. Han har en fantastisk natur å hente inspirasjon fra. Inspirasjon henter han også fra vårrike kystkultur, hvor båten og fiskeren står i sentrum. Næring til fantasien gir også sagn og eventyr fra vår mytiske saga, som har røtter tilbake til lenge før vikingetid. Han har hatt en rekke utstillinger i inn og utland. Og er innkjøpt av en rekke bedrifter, banker, institusjoner, kommuner, fylker og har arbeider på alle hurtigrutene

Arthur Johansen forteller at han har kvenske forfedre. Hans oldefar var fra Tornedalen, og arbeidet på Kobbergruvene i Kåfjord i Alta. Her ble han utsatt for en sprengingsulykke, og han ble invalid og blind på begge øynene. Familien kom med dette i en svært vanskelig situasjon, som endte med at barna ble satt bort. Arthurs bestemor vokste opp i Nordreisa. Da hun ble voksen giftet hun seg med en kar fra Valan på Spildra, og de flyttet videre til Laksefjord.

Arthur forteller at han ut fra sin egen familiebakgrunn har lært seg at alle mennesker er like mye verdt, uansett bakgrunn. Hans personlige historie preger han som menneske og kunstner per i dag.

BILLEDKUNSTNER

Lisbeth Skranes, født 1952, kommer fra samme kommune som treskjærer Arthur Johansen. Lisbeth er gift, har fem barn, bor og arbeider i Trondheim. Etter et langt arbeidsliv i offentlig sektor, har Lisbeth gjort sin hobby med grafikk til heltidsforetak.

Motivene i hennes arbeid gjenspeiler hennes oppvekst og kjærlighet til kysten. De siste fem årene har Arthur Johansen og Lisbeth Skranes hatt fellesutstillinger i inn og utland. I tillegg til at de er utøvende kunstnere, er de også aktiv som formidlere av kystkultur i regi av Forbundet Kysten. Lisbeth Skranes har aldri besøkt vår region tidligere og gleder seg veldig til nye opplevelser av natur og den særegne kultur.

Arthur og Lisbeth besøker Paaskiviikko fredag 7. og lørdag 8. juni på Markedsplassen i Sørkjosen. På markedet vil de ha salgsutstilling, og på lørdag vil de fortelle om seg selv og sitt virke.

Vi gleder oss veldig til besøket!