Kvinnen og spydetKvinnen og spydet
 • Kvinnen og spydet

  kr 200

  «Det har gått over 70 år siden farmor sådde frøet som de siste årene har spiret og blitt til en tilkjennegivelse av hennes, og dermed forfatterens egen etniske bakgrunn. Et slags manifest.

  Min farmor hadde ikke lest seg til det hun formidlet muntlig til meg. Jeg vet ikke om hennes slektsrøtter i Tornedalen – i Övertorneå – til forfedre/formødre med klingende slektsnavn som Kangas og Hannukainen betydde mer for henne enn for andre i bygda med lignende slektsbakgrunn. Jeg vet heller ikke om den spesielle historien hun pleide å fortelle med jevne mellomrom var særdeles viktig å «holde varm». Innerst inne tror jeg vel ikke det. Jeg spurte naturligvis aldri.

  Farmor hørte til disse menneskene som bare likte å fortelle. I min slekt på begge sider har det levd slike mennesker. Svært mange blant dem har også likt å skrive. Så har vel litt gullstøv falt på meg også.

  Opplevelser i barne- og voksenår former den som vil bli formet og er mottakelig for inntrykk. Ulike opplevelser til ulike tider i livsløpet i mange verdensdeler lærer deg å reflektere. Du stiller spørsmål ved mange ting. Og svært ofte begynner spørsmålene med hvorfor. I relasjon til innholdet i denne boka dukker stadig opp spørsmålet om hvorfor de foregående generasjonene med røtter i Tornedalen og flere tilstøtende områder har latt humla suse og ikke tatt for seg sine slekters historier. Jeg er klar over at det finnes årsaker. Men når dette siste er slått fast, bør det samtidig pekes på at det er tent en del lys i det siste som gir håp om at både kvensk fortid og nåtid i årene som kommer skal bade i disse lysene. Og det er gledelig».

  Torleif Lyngstad, forfatter

  Category: